Netcad'i çeşitli kaynaklardan ve değişik formatlarda olmak üzere şehrin tüm verisini işleyen ve kullanıcının tariflediği analizleri, kuralları ve iş akışlarını çalıştıran büyük bir veri fabrikası olarak konumlandırıyoruz.
Soru cevaplar ile başlayalım.
Netcad bir yazılım firması. 1989 yılında biri Harita Mühendisi, diğeri Elektrik-Elektronik Mühendisi iki vizyoner kardeşin %100 yerli sermaye ile kurduğu bir yazılım şirketi. İlk yaptıkları ise (eski adı ile nazım planı, yeni adı şehir bölge planı veya imar planı olan) kadastro paftalarını dijitalleşmek oldu. Bu sahada ölçüm yapan ve bu ölçümleri çok uzun hesaplamalar sonrası koordinatlara çeviren ve bunları kâğıtlara geçiren harita mühendisleri için bir devrim idi. Ardından, bu dijital planların yaratılması, düzenlenmesi, kullanılması, tadil edilmesi için mühendislik uygulamaları yazan ve pazara sunan Netcad Türkiye’de dijitalleşmenin öncüsü oldu.
Dediğim gibi Netcad Türkiye'nin ilk dijital dönüşüm firmasıdır, 30 yıl önce kadastro paftalarınnı dijitalleştirilmesi için araçlar üreterek bu yolculuğa başlamıştır. Bugün ise Netcad'i, çeşitli kaynaklardan ve değişik formatlarda olmak üzere şehrin tüm verisini işleyen ve kulanıcının tariflediği analizleri, kuralları ve iş akışlarını çalıştıran bir bürük veri fabrikası olarak konumlandırıyoruz. Artık konum bilgisi bir lüks değil ihtiyaç, içinde gerçek zamanlı konum bilgisini kullanan çözümler ve kurgular ön planda. Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımcı bir dal olmaktan çıkıp her çözümün içinde matematik, kimya gibi ana bir bileşen haline geldi. 2020'de sahaya sunduğumuz akıllı çözümler arasında en çok öne çıkan ürünümüz kameralardan ve sensörlerden veri toplayan, analiz eden ve kararlar alan çözümümüz Digital Device Command and Control Suite (DIDCOS). DIDCOS üzerinde çalışan ve aydınlatma kontrolü ve optimizasyonu sağlayan DIDCOS/LumiNet, tine aynı platform üzerinde çalışan toplu taşım güvenliği amaçlı kamera görüntülerini işleyen FocusMeter, sosyal alanlardaki mesafe ve maske kontrolü, insan sayısı gibi analizleri gerçek zamanlı ve sınır bilişimle yapan SocialMeter sayılabilir.
2019'da kendi içimizde kurduğumuz Netcad Innovation Labs AR-GE çalışmalarımızın lokomotifi durumunda.2020'de bu ekibin geliştirdiği Netcad Digital Universe platformu ve üzerinde çalışan "yönetilebilir aydınlatma", kamera görüntülerini işleme eye-OT(TM) ve IoT çözümlerimiz yürttüğümüz çalışmalarda öne çıkmaktadır. Bu çalışmalar için patentler ve marka tescillerimizi de yapmış durumdayız. Organize sanayii bölgeleri (OSB) alanında ve madencilik sektöründe de IoT ve kamera odaklı çözümlerimiz üzerinde çalışıyoruz. Kapalı alanlarda gerçek zamanlı konum bilgisi ile varlık yönetimi çözümümüz üzerinde de çalışmalara devam etmekteyiz. Bu çalışmalardan bazılarını kendimiz yürütürken bazılarını da iş ortaklarımız ile birlikte yürütmekteyiz.
AR-GE Netcad'in DNA'sında olan bir şey, aslında yaptığımız her işe AR-GE gözüyle bakıyoruz. Bizim için Ar-Ge bisiklete binmek gibidir, pedal çevirmek zordur ve enerji ister. Ancak pedal çevirmeyi bıraktığımızda rakiplerimizin ve teknolojinin yanımıdan hızla geçtiğini izleriz ve bir süre sonra da dururuz. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de ayakta kalmak için Ar-Ge yapmak, hem de bunu hızlı bir şekilde yapmak gerektiğine inanıyoruz. Firmamızda fikirlerin üretilmesi ve daha önemlisi regüle edilmesi, geliştirilmesi cesaretlendirilmekte ve çeşitli araçlarla teşvik edilmektedir. Şimdiden 2023'e kadar olan hedeflerimizi ve AR-GE alanlarımız belirlemiş durumdayız, yakın zamanda bu projeleri duymaya ve kullanmaya başlayacaksınız.
Ar-Ge’ye verdiğimiz önem bizim yıllar içinde hep büyümemizi sağladı. Bilişim 500 sıralamalarında Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri sektörünün 2017'den bu yana lider firmasıyız. 2019 yılında yeni bir atılımla bu başarıyı ve büyüme eğilimini daha da arttırmayı hedefledik ve bu amaçla Netcad Innovation Labs’ı hayal ettik ve gerçekleştirdik. Gerek yurtiçindeki teşvik ve proje programları, gerek ITEA, CELTIC ve H2020 programlarında aktif olarak yer almakyatız ve AR-GE çalışmalarımız nedeniyle tercih edilen firmalardanız.
Bulut tabanlı çözümlere odaklanmış durumdayız. Kullandıkça öde modeli ve SaaS çözümleri 2023 hedeflerimiz arasında. Yurtdışındaki AR-GE kaynaklarına erişim ve teknoloji transferi için 2 farklı ülkede AR-GE merkezi açmak da planlarımız arasında yer almaktadır. Türkiye'de de bir ekosistem oluşturup açık kaynak kodlu çözümler üzerinde bu ekosistemin parçaları ile birlikte büyümek istiyoruz.
Netcad için Ar-ge ihracat kapısını açacak anahtar. Bizim NDU ürün aileleri sayesinde giremeyeceğimiz bir pazar bulunmuyor. Çünkü bizim Ar-ge olarak üzerinde çalıştığımız konular şu an dünyanın en trend başlıkları. Hatta, örneğin DIDCOS, dünyadaki rakip platformlarında daha çok sayıda ve yoğunluktaki dijital omurgayı eşzamanlı yönetebiliyor. Netcad’in DIDCOS üzerinde geliştirdiği ve geliştireceği tüm uygulamalar, her türlü dijital donanım ile çalışabilen, veri yoğunluğundan etkilenmeyen uygulamalar. Ve en önemlisi de ülkeden ülkeye değişmeyen standartlara sahipler. Kısa bir örnek vermek gerekirse, bugün Türkiye’de bir belediyede uyguladığımız ‘akıllı direk’ uygulamasını, yatın Arjantin’in bir belediyesinde uygulamak bizim için çok kolay. Çünkü kullanılan donanımlar evrensel. Yazılımlar bulut üzerinde. Ve tüm sistem %100 adapte edilebilir. Yine Türkiye’de bir otomotiv üretim tesisinde uyguladığımız enerji optimizasyonu sistemini İtalya’da bir otomotiv üretim tesisinde uygulamamız yine çok basit bizim için. Keza Türkiye’de bir bankaya sunduğumuz ‘görüntü işleme ile şube içinde sosyal mesafe kontrol uygulamasını dünyada her bankaya sunmamız mümkün.