Ar-Ge akıntıya karşı kürek çekmeye benzer; zordur, masraflıdır ve risklidir. Ancak kürek çekmeyi bıraktığımızda olduğumuz yerde kaldığımız ya da geçmişteki hızımızın bizi bir süre daha ileriye taşıdığı zamanları çoktan geride bıraktık. Günümüzde ayakta kalmak için Ar-Ge yapmak, hem de bunu hızlı bir şekilde yapmak gerekiyor.
Netcad, hayatına Ar-Ge ile başlamış ve 30 yıldır Ar-Ge ile büyümüş, genlerinde Ar-Ge olan bir firma ve aynı zamanda bir okuldur. Okuldur diyorum zira Netcad’te yetişmiş ve sonradan kendi firması ile Ar-Ge yapıp başarı sağlayan onlarca örnek var şuanda.
Tamamını kendi ekiplerimizle geliştirdiğimiz ellinin üzerinde masaüstü, web, mobil ve bulut çözümün yarattığı konfor alanı ve ekonomik güç bizi 30 yıl boyunca hiç yavaşlatmadı. Aksine, Netcad hayatı boyunca kullanıcılarını dinledi ve onların isteklerini teknoloji ile birleştirdi. Bunu yapabilmenin ilk koşulu da bağımsız Ar-Ge’dir. Ar-Gederken birkaç yeni özelliği mevcut ürünlere ekleyip yeni sürüm paketlemek ya da mevzuat değişikliklerini avantaja çeviren “Tatlı Su Ar-Ge”sini kastetmiyorum. Risk alarak, yatırım yaparak ve konfor alanından çıkarak yapılan Ar-Ge’den bahsediyorum. Netcad olarak gelirlerimizin çoğunu Ar-Ge’ye ayırıyoruz ki Türkiye’de en yüksek oran olduğunu kolaylıkla söyleyebilirim. COVID-19 dolayısı ile evlerimizden çalışmak zorunda olduğumuz şu günlerde dahi ilerlemenin ve büyümenin yeni yollarını arıyoruz.
2018ve 2019 yıllarında en çok Ar-Ge yatırımı yapılan alanların başında Bilişim Teknolojileri ,Otomotiv ve Sağlık gelmektedir. Yazılım alanında çözüm geliştiren firmaların oyun dışında kalmamaları için araştırmak, geliştirmek ve satabilmek tercih değil zorunluluktur. Satabilmek, çok değinilmese de sürdürülebilirlik açısından zincirin önemli bir parçası. “Düşünelim nasılsa tasarlarız, tasarlayalım nasılsa kodlarız, kodlayalım nasılsa paketleriz, paketleyelim nasılsa satarız” yaklaşımı yerine inovasyonu “değer yaratan yenilik” olarak ele alan bir anlayışla hareket ediyoruz. Sonuca ulaşmak için birçok kez başarısızlığa uğramayı da kucaklayarak elbette.
Ar-Ge’ye verdiğimiz önem bizim yıllar içinde hep büyümemizi sağladı. 2017 ve 2018yıllarındaki başarılarıyla Bilişim 500 sıralamalarında Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri sektörünün lider firması seçildik. 2019 yılında yeni bir atılımla bu başarıyı ve büyüme eğilimini daha da arttırmayı hedefledik ve bu amaçla Netcad Innovation Labs’i hayal ettik ve gerçekleştirdik.
Netcad Innovation Labs, bir nevi bizim kendi dijital dönüşümümüzün de başlangıcı aslında. Alıştığımız ve artık refleks haline gelmiş yaklaşımlarımızı bırakıp, yıkımın dışarıdan gelmesini beklemeden kendimizi yıktık, alışkanlıklarımızı değiştirdik. İnovasyon laboratuvarlarının başarısız olma nedenlerini de göz ardı etmeden yola koyulduk. Yıllardır yaptığımız iş ile uyumlu olmaya çaba gösterdik, başarı metriklerini belirledik ve dengeli bir ekip kurduk. Ve hedefimize akıllı kentleri ve kentlerin dijital dönüşümünü koyduk. Kentlerin dönüşümleri de çok farklı değil aslında; metrikleri olmalı, kendi dinamikler ive dokusu ile uyumlu olmalı. En önemlisi, vatandaşları da içeren iyi bir ekip ile yapılmalı.
Netcad Innovation Labs, hem yeni çözümler üretmek hem de açık inovasyon platformları oluşturmak için hızla çalışmaya başladı. Netcad’in yıllardır çalıştığı alanların dışında işlerle uğraşan ancak Netcad’in birikimi ve gücü ile yelkenlerini dolduran 30 yıllık bir start-up olarak da tanımlayabiliriz. Son zamanlarda sıkça ve her yerde gördüğümüz yapay zekâ, büyük veri, nesnelerin interneti, 5G konularında geliştiriciler, firmalar ve akademi ile iş birliği içindeyiz. Gartner’ın 2020 yılı için öngördüğü 10 stratejik teknoloji eğiliminden 5’iüzerinde doğrudan çalışıyoruz ve çözüm geliştiriyoruz. Başarılı ar-ge çıktılarımızın patentlerini almak da hedeflerimiz arasında. Bu yıl içinde üç patent başvurumuzu yaptık bile.
Yaptığımız bu yatırım daha fikir aşamasındayken dahi çok olumlu geri dönüşler aldı. Sadece yurtiçine değil tüm dünyaya hitap eden akıllı aydınlatma, akıllı şehir ve maden güvenliği alanlarında yenilikçi çözümlerimizi hızlıca geliştirdik ve pazara sunduk. 2020 yılı içinde birkaç uygulamasının hayata geçirileceği bilgisini mutlulukla paylaşabilirim.
Ar-Ge faaliyetlerimizin karşılığını sadece gelir ve büyüme olarak değerlendirmenin dışında ekosistemi büyütmek de bizim için önemli bir hedef. Fikri olup kaynağı olmayan kişi, vatandaş geliştirici (citizen-developer) ve girişimci firmaların “fikir garajlarındaki” fikirleri çıkarıp ürüne dönüştürmelerine ve paketlemelerine yardımcı olmak için kaynaklarımızı paylaşıyoruz. Fikirleri hayata geçirirken hep bir şeyler eksik ve sizi gerçekleştirmekten alıkoyuyor olabilir. Her evin mutlaka bir oda eksik olması gibi, ar-ge işinde de çoğu zaman bir malzeme eksik ya da çok zahmetli olmaktadır. Deneyimimiz, donanım, çalışma ortamı, veri ve platform sağlayarak eksik odayı tamamlıyoruz.
Netcad Innovation Labs, A noktasından B noktasına en hızlı şekilde gitmek istemeyenlere de açık. Sabah yürüyüşünüzde güzel çiçek kokuları için rota belirlemek mi istiyorsunuz? Ya da gideceğim yere 5 dakika geç gideyim ama kentin en güzel yapılarını da göreyim mi diyorsunuz? Bunları yaparken de kod yazmayı bilmeniz dahi gerekmiyor. Son 5 yıldır yazılım dünyasında “Low Code” olarak bilinen yaklaşımla, fikirden sonuca çok hızlı bir şekilde birlikte geçebiliriz.
Özetle, Ar-Ge’nin bütünsel yaklaşıma, birlikte çalışmaya ve en önemlisi insana gereksinim olduğuna inanıyoruz ve Ar-Ge yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz.