2004 yılında kurularak Uşak merkez ve çevre ilçelerinin gaz dağıtımı üzerine hizmet veren Uşak Doğalgaz Dağıtım A.Ş. akıllı altyapı sistemini, Netcad’in GASNET ürünüyle kurdu.
Proje Öncesi Durum
Uşak ilinde gaz dağıtım analizlerinin akıllı veri altyapısı ile daha verimli hale getirilmesi gerekiyordu.
Gaz kesme analizlerinde hangi abonelerin etkileneceği ve abonelerin tüketim analizlerinin akıllı veriler ile harita üzerinde gösterilmesi ihtiyacı bulunmaktaydı.
UDAŞ’taki saha personellerinin kurumun veri altyapısına online olarak erişerek ihtiyaç duydukları bilgilere güncel teknolojilerle ulaşabilmeleri gerekiyordu.
Kurumun yönetiminde bulunan verilerin yerel yönetim ve bakanlıklarla modern servis altyapısı ile paylaşımının sağlanmasına ihtiyaç duyuluyordu.
Halihazırda bulunan sayısal ve sözel veriler projenin gerçekleştirilmesine uygun değildi. Veriler arasında ağ analizine dair gerekli ilişkiler eksikti.
Geliştirdiğimiz Çözümler
Projenin 2022 Haziran ayında başlaması ile birlikte; tüm gaz alt yapısının en önemli objesi olan verilerin düzenlenmesi ve ilişkilendirilmesi yapıldı.
Düzenlenen veriler modern mimariye uygun hale getirildi ve veri tabanına aktarıldı.
Sistemin devamlılığını sağlayacak olan ve veri güncelleyen personellere Netcad kurulumları yapıldı.
Masaüstü uygulamalarının GASNET ile entegre çalışacak sorgulama ve güncelleme araçları tanımlanarak sistemin güncel kalması sağlandı.
Sistemin kullanıcılarına ilgili tüm süreçlere hâkim olmalarını sağlayacak eğitimler verilerek, kurum personellerin uygulama üzerindeki hakimiyetleri artırıldı.
Güncel harita sunucusu devreye alınarak bakanlıklar ve yerel yönetimler ile bu verilerin modern web servis altyapısı ile paylaşılması sağlandı.
Sahada görev alan personellerin mobil cihazlarından ihtiyaç duydukları bilgiyi elde etmeleri ve veri girişi yapabilmeleri sağlandı.
Projenin Geldiği Aşama ve Kazanımlar
GASNET, kurum yöneticileri ve personelleri tarafından aktif şekilde kullanılmakta ve kurumun ihtiyaçları dahilinde geliştirilmeye devam edilmektedir.
Altyapı arızalarında ve yapılan çalışmalarda etkilenen aboneler etkin olarak tespit edilebilir hale getirildi.
Birlikte işlerlik kapsamında Abone Bilgi Sistemi entegrasyonu tamamlandı.
Üretilen konumsal veriler anlık olarak paylaşılmaktadır.
Abone bilgilerine sistem üzerinden anında erişim sağlandı.
Akıllı veri altyapısı ile tüketim verileri harita üzerinde analiz edilebilir hale getirildi ve gelecek planlamaların daha kapsamlı olması sağlandı.
Yapılan veri düzenlemeleri ve güncel kurulan masaüstü Netcad sürümleri ile sahadaki verilerin sisteme daha hızlı ve etkili girişi mümkün hale geldi.
Kurumdaki yöneticilerin ve personellerin işlemlerini daha hızlı yapmasıyla zaman tasarrufu elde edildi.